Aan de slag met het boek ‘Kan jij dit ook?’
Sloffen, op de teentjes lopen of juist helemaal niet willen lopen. Met het boek ‘Kan jij dit ook?’ willen we iedereen meer en beter informeren over de ontwikkeling van kindervoeten. Heb je na het lezen van het boek vragen over de voetjes of over de stand van de benen? We willen je hier graag alles over vertellen. Online en zeker ook offline!
Onze voeten hebben door de jaren heen een andere functie gekregen, maar ze kunnen zich maar slecht aanpassen. Dat komt mede door onze moderne maatschappij en de verstedelijking. Meer steen, minder gras. We lopen dus simpelweg meer op harde en vlakke ondergronden dan vroeger.
Kindervoeten zijn hier gelukkig nog niet of weinig negatief door beïnvloed. Naast regelmatig lekker op blote voeten lopen, is het dragen van de juiste schoenen ook voor kinderen van groot belang. Stevige schoenen met een goede zool en de juiste pasvorm dragen bij aan de juiste ontwikkeling van kindervoeten.
Monitoren
In onze praktijk krijgen we vaak de vraag van ouders of verzorgers of er iets niet goed is aan de voeten van hun kind. In de meeste gevallen kunnen we ouders of verzorgers geruststellen. Door het monitoren van de voetjes leggen we precies uit wat er aan de hand is, en wat juist niet. En we plannen vaak meerdere momenten in om het te blijven checken.
Er zijn natuurlijk ook kinderen die wel een klacht hebben waar een vervolgplan voor nodig is. Wij kijken eerst of we de klacht zelf kunnen behandelen en waar nodig schakelen we ander specialisten in. Dit kan een kinderfysiotherapeut zijn of de huisarts of een specialist in het ziekenhuis.
Kinderklachten
Voeten die scheef staan, enkels die snel zwikken, tenenlopers, snel vermoeid of niet meer willen lopen. Dit zijn een aantal klachten die wij vaak horen van ouders of verzorgers. In de meeste gevallen zijn dit fysiologische processen. Dit proces is bij kinderen vaak heel normaal en gaat met de juiste ontwikkeling gewoon over.
Hieronder beschrijven we een aantal kinderklachten die wij behandelen in onze praktijk:
1. Voetboog
De voetboog van jonge kinderen is nog niet aanwezig of zit verstopt onder een laag vetweefsel. Ook zijn de voetbotjes nog niet volgroeit of nog niet aanwezig. Hierdoor is het kindervoetje heel soepel en nog vormbaar. De spieren zijn nog niet gewend aan het dragen van het lichaam. Je ziet kinderen dan ook vaak nog onregelmatig en asymmetrisch bewegen. De voetboog wordt vanzelf zichtbaar naarmate kinderen ouder worden.
2. Teenstand
Ouders van kinderen die vaak op hun tenenlopen zijn bang dat de voet verkeerd groeit. Maar de voetboog is instaat zich te herstellen waardoor alle banden en spieren zich ontwikkelen zoals het hoort. Je hoeft dus niet al te snel in te grijpen. Wil je er zeker van zijn dat alles goed is met de voetjes van je kind? Dan kun je het natuurlijk altijd door een podoloog laten bevestigen.
3. De algehele gezondheid
Kom je met je kind langs bij Podototaal dan kijken we verder dan alleen de voeten. We vragen bijvoorbeeld hoe je kind zich op het schoolplein gedraagt of wanneer ze met vriendjes en vriendinnetjes spelen. Gaan ze vaak zitten, doen ze tijdens gymen of buitenspelen niet mee? Ook letten we op andere gezondheidsaspecten, zoals een bleke huid, onheldere ogen. En andere motorische onbalans, zoals spraak en een slecht gehoor.
4. Langdurige klachten buiten de groei om
Voor de meeste klachten hanteren we een genezingsperiode van ongeveer 6 tot 8 weken. Blijven klachten langer aanhouden, dan is er reden om dieper op de klacht in te gaan. Hierin is het ook belangrijk om de klachten van je kind altijd goed te onderzoeken. Kinderen vinden het vaak lastig om de klacht juist te omschrijven of geven de verkeerde plaatsen aan. Er zijn ook kinderen die je helemaal niet hoort klagen, terwijl ze met kromme teentjes in te kleine schoenen lopen.
5. Kinderzooltjes
Kinderen geven we pas zooltjes vanaf 8 jaar. Bij een enkele uitzondering doen we het eerder, maar dat is dan slechts voor een heel korte tijd. Kindervoeten veranderen namelijk in de eerste 8 jaar van een platte en volle voet naar meer een voet met de juiste verhoudingen. Vaak hebben ze een tijdje op de tenen gelopen en zijn ze van o-beentjes naar een x-stand verandert.
Elk kind neemt erop zijn eigen manier de tijd voor. Na het 8e jaar gaan kinderen meer en anders bewegen. Ze gaan bijvoorbeeld op een sport, zoals dansen, voetbal of gym. Klachten die in deze periode ontstaan kunnen we vaak relateren aan een periode van groei en fysiologische veranderingen. Je ziet dat de belasting van de voeten meer toeneemt.
Wil je de voeten van je kind laten onderzoeken? De podoloog heeft hierin een adviserende en monitorende rol.
6. Twijfel? Trek aan de bel!
Het consultatiebureau heeft een belangrijke taak in het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Veel ernstige aandoeningen worden hier dan ook al gevonden. Toch blijft de voet vaak een onbegrepen gebied. Daarom raden wij het altijd aan om bij twijfel over de voeten gewoon even een afspraak te maken bij Podototaal.
Gebeurt er een ongeluk? Dan is de aard hiervan bepalend of jullie eerst langs de huisarts gaan of bij ons langskomen. Hierover kun je altijd even bellen.
7. De familiegeschiedenis
Soms zit er in de familie een voetprobleem. Denk bijvoorbeeld klompvoetjes. Gelukkig komt dit steeds minder vaak voor. Toch zien we nog wel vaak kinderen met een hoge wreef of verkorting in de achillespees. Ook tenenlopers en slappe of platte voeten kunnen een familietrekje zijn. Pas wanneer dit ernstige vormen aanneemt, verwijzen we kinderen door naar een specialist, zoals bijvoorbeeld een orthopeed.
8. Trauma
Zwikken de enkels door sport en spel? Of snel struikelen? Dit heeft eerder te maken met speelsheid, ravotten, onhandigheid of een slechte coördinatie. Verkeerde schoenen dragen kan ook een oorzaak zijn. Het team van Podototaal wil je graag informeren en helpen bij het vaststellen hiervan.
Voor trauma’s, zoals voetjes tussen de spaken, verwijzen wij jullie graag door naar de huisarts.
9. De schoen
Kinderschoenen zijn meestal niet goedkoop. Zeker niet in verhouding met schoenen voor (jong)volwassen. Daarnaast dragen kinderen de schoenen vaak niet jaren, omdat ze
simpelweg groeien. Toch willen we nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om de juiste schoenen voor je kinderen te kopen. Let daarbij op het volgende:
- Ze moeten in de voorvoet buigzaam en stabiel zijn. En juist stijf in de hiel.
- Gebruik geen dikke en dempende lagen onder de hiel en het liefst geen hak.
- De tenen moeten voldoende bewegingsruimte hebben.
- Zorg voor minimaal 1 tot 1.5 cm ruimte voorbij de langste teen.
Kies voor de juiste maat
Koop altijd de maat die je kind nodig heeft. Een maat groter meenemen, omdat ‘ie er dan wel in groeit, is niet verstandig. Het gaat ten koste van de pasvorm en het comfort. Je kunt je voorstellen dat kinderen met te grote schoenen snel struikelen. Ook buigt de schoen op een andere plaats dan waar het is bedoeld.
Ga voor een goede veterschoen of een schoen met klittenband. Twijfel je of je er goed aan hebt gedaan? Of wil je weten of de schoen nog goed is? Kom gewoon even bij ons langs en wij helpen je graag!
Tweedehands
Schoenen dragen van een broer of zus is niet aan te raden, maar we snappen wel dat het gebeurt. Want als de schacht en het bovenwerk nog stevig zijn en niet zijn vervormd door het voetje van de ander, dan lijkt het te kunnen. Maar is de zool versleten? Deze kunnen wij deze voor je vervangen zodat de schoen weer rechtop staat en als nieuw is. Zo geven we de kinderschoenen een nieuw leven!